fredag 13. april 2012

"tante" Johanne


"Tante" Johanne Marie ble født i 1899 i Bergen og var datter til Kristian og Johan. I 1899 bodde familien i Kappesti 21. Når hun blir konfirmert i 1913 bor de i Wulfsgaarden på Nordnes.

Johanne var en sterk og selvstendig dame som forble ugift og uten barn. Men noe stille og rolig liv levde hun ikke. Hun trivdes godt ute i naturen og gikk mye på turer i fjellene rundt Bergen. Ellers reiste hun også en del rundt på vestlandet. Hun hadde mange venninner i Danmark, som hun brevvekslet med. Nøyaktig hvor og når hun møtte disse, vet man ikke, men ut i fra bilder i hennes fotoalbum besøkte hun København.


I en periode var hun badevakt ved Sydnes sjøbad på Nøstet.


Hele sitt liv jobbet Johanne Marie som kontordame (kontorfullmektig) på det som senere bli kalt sosialkontoret. Hun har fortalt at den dagen hun fikk jobben var det en lang kø med søkere, og hun ble den heldige.

Kontoret lå i Kjøttbasaren på Bryggen i Bergen. Her hadde hun ansvar for å bevilge midler til de fattige. Hun leverte ut matbonger og klær. Hennes ansvarsområde var Gamle Strandgaten og Nordnes, et av de fattigste områdene i Bergen. Om ettermiddagen/kvelden gikk hun på hjemmebesøk til vanskeligstilte. Niesen Sigrunn var med på mange av disse turene, og en av de gamle damene de pleide å besøke, lærte Sigrunn å hekle.


På 1920-tallet bor hun i Svaneviksvei, men fra 1930-tallet har hun flyttet til St. Olavsvei 147 hvor hennes foreldre bor. I matrikkelen 1948 for Bergen, står nå huset oppført på henne.

St. Olavsvei


Under 2. verdenskrigen skal hun har vært aktiv med i Røde kors. Her jobber hun med å sende barn ut på landet og bort fra krigen i byen. Men hun drev også med å skrive hemmelige flygeblad på skrivemaskin. Dette resulterte i at hun var etterlyst, og en gang kom politiet på besøk for å se etter henne.


Selv om hun aldri fikk barn, fikk hun mange nevøer og nieser som hun tilbrakte mye tid med. Hun var ofte hjemme hos sin søster Randi for å hjelpe til med alle barna. Hun hadde alltid en snopeskål stårende i 2 etg som hun delte ut til barna.

Det finnes noen fotoalbum etter henne, og jeg synes det er spennende å se på de gamle bildene. Bildene er vel sånn ca i fra hun er rundt 16 år og opp mot 30-årene. Det eldste daterte bilder er fra 1915. Etter hvert går bildene fra å være av henne og venner, til bilder av alle disse tantebarna som blir født.

søskene Johanne, Olaf og Randi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar