tirsdag 28. februar 2012

Skoleprotokoller

For å finne ut litt mer om slekten enn disse vitale data som født, gift og død må man søke andre steder enn kirkebøker.
Turen gikk til Bergen byarkiv hvor jeg fikk god hjelp til å finne slekten i gamle skoleprotokoller. Målet var å finne Kristiane og Johan J. Vangen sine barn.
Folketelling og adressebøker hadde gitt meg adressen; Wulfsgaarden, og den er på Nordnes. Dermed ble det å sjekke skoleprotokollene for Nordnes folkeskole.

"Protokol over udfærdigede afgangsvidnesbyrd ved Nordnes folkeskole Bergen"


Skolefagene det var karakter i var som følger: Kristendomsk. Norsk mundtl. Norsk skriftl. Jordbeskrivelse. Historie. Naturkundskab. Regn. m. ruml. Skrivning. Tegning. Haandarbeide. Legemsøvelser. Flid. Orden. Opførsel.
  • 1912 Johanne Johannesen født 7/1-1899 som gikk ut av skolen med totalsum 1.86
  • 1914 Olav Johannessen født 22/12-1900 som gikk ut av skolen med totalsum 2.54
  • 1917 Randi Johannessen født 10/7-1903 som gikk ut av skolen med totalsum 2.14
  • 1920 Sigurd Johannesen født 19/2-1906 som gikk ut av skolen med totalsum 1.33

Det store spørsmålet ble så... hvem av barna hadde best karakter? Etter en tlf. samtale til byarkivet viste det seg at 1 var den beste karakteren. Oldemor Randi gikk ut av skolen med en ok karakter. Den dårligste karakteren til oldemor var 3.5 i regning. Selv liker jeg ikke mattematikk, og dette har jeg trolig arvet etter oldemor Randi. Derimot hadde hun mye bedre karakter i håndarbeid og gym, igjen noe som jeg kan relatere til mine interesser.

Men det er ikke bare eksamenskaraktere å finne i arkivet. Klasselister er også svært interessant å bruke. Her finnes hvem som gikk i klasse med hvem, navn på klasseforstander, navn på forsørger, bosted, karakterer, fravær, sykdom, vekt og høyde. Min mormor Sigrunn Davidsen (pikenavn) gikk på Fridalen skole. Her begynte hun på skolen i 1939, og i protokollene kan jeg følge henne fra første skoledag til hun går ut av skolen.


I skoleåret 1943-1944 kunne jeg lese av protokollen hvem som hadde søkt om feriekoloni og hvem som skulle på leir arrangert av Røde Kors. Protokollene fra Fridalen skole kan inneholde sensitiv informasjon, slik at dette kan man kun fotografere til privat bruk. Men det var fult mulig å få bla igjennom og ta sine notater om slekten. Men jeg måtte skrive under en "Diskresjonserklæring" slik at hvis jeg fant sensitiv informasjon, kunne jeg ikke opplyse om dette til noen.

Elever fra Fridalen skole på klassetur



onsdag 22. februar 2012

Facebook

Facebook er stedet for slektsforskning. I alle fall når man skal finne slekt som lever i dag og kanskje få litt hjelp bakover i tid :-)

Jeg holder nå på å lete og lete og sender ut meldinger og venneforespørsel. Og jeg finner slekten også! Veldig artig. Tok først for meg min far sin slekt, hvor jeg har en god del informasjon og hvor navnene ikke er fult så vanlige.

Når jeg først har funnet en som er i slekten, så sjekker jeg vennelisten og leser informasjonen på vegg og bilder. Utrolig hva man da kan klare å finne. Og så er det å sende ut nye meldinger og opprette kontakt. Og så får man jo sett bilder av slekten på denne måten.

Min farmor har noe slekt i USA hvor jeg allerede har etablert kontakt med 3 stk. Og i går fikk jeg kontakt med enda en dame i Huron, S.D.

Heldigvis så langt ikke møtt noen som blir sur på min henvendelse, bare hyggelige svar og personer som synes at slektsforskning høres interessant ut.

Nå har jeg startet på jakten etter slektinformasjon i forbindelse med oppgaven min.

Tipp-oldemor Kristiane hadde en bror Salomon Kristoffer Olsen Førde. Han ble gift med Anne Marthea Andreasdatter og de fikk 9 barn (som jeg vet om). Flere av disse har nok etterkommer, så disse jakter jeg nå på. Ser ut som at navnet Førde er brukt som etternavn av flere her. Det ser ut som at slekten holder til på Østlandet.

Konklusjon: Alle på Østlandet med navnet Førde kan snart vente seg en melding fra meg :-)
Salomon Kristoffer Olsen Førde


Anne Marthea Andreasdatter

lørdag 18. februar 2012

Folketellinger

Alle slektsforskere er glad i folketellinger. Og disse skal vi bruke når vi leter etter slekten. Her får man familiesammensetninger. Hvem bor sammen med hvem og hvordan er disse i slekt. Når er disse født, hvor, stilling osv. Men dette er et stillbilde på hvem som bodde på gården da tellingen ble foretatt. Slik at de som er i tjeneste på andre gårder, vil være ført opp der. Hvilke type informasjon som er med i de forskjellige tellingene varierer.


I dag var jeg på Statsarkivet i Bergen og brukte folketellingen 1875 for Førde. Dette året ble hele Norge telt.
Dette er fra gården Kvien i Førde. Her fant min tipp-oldemor Kristiane Mathilde sammen med sine foreldre (Ole Samuelsen og Oliane Kristiansdatter) og bror Salomon. Men jeg var så heldig at på samme gård bodde også Kristiane sin farfar og farmor: Kristian Larsen og Kristiane Eriksdatter.
Når jeg ser på navnetradisjonee her så er nok Kristiane Mathilde oppkalt etter sine besteforeldre.


Jeg brukte også folketellingene fra Bergen for 1912, 1917 og 1922. Dette er kommunale folketellinger.

I disse eksene finnes Bergen folketelling 1912


1912: Dette er kortet er på familien Johan Johannesen Wangen og hustru Kristiane Mathilde med barna: Johanne Marie, Olaf Kristian, Randi Margrethe (min oldemor) og Sigurd Johannes. Her får vi oppgitt fødselsdata, stilling og informasjon om når Johan og Kristiane flyttet til Bergen.
Dette året bor familien i Wulfsgaarden 1 på kvisten.

Tellingene 1917 og 1922 er satt opp på samme måte som 1912-tellingen. Men nå får jeg litt mer infomrasjon om leveforholdene: De bor fortsatt i samme gård på kvisten. De har 1 beboelsesrom og 1 kjøkken. Det er innlagt strøm men de dele bad med andre. Husleien er kr 10,- pr måned. I 1922 har  husleien steget til kr 13.50,- pr måned.


tirsdag 14. februar 2012

Gamle bilder

I slektsforskning er gamle bilder også svært viktig. Bilder kan være en ledetråd, spesielt dersom navn er påskrevet på bildets bakside, eller som undertekst i et album. Bilder gir et ansikt til navnene i slektstreet, noe som gjør disse personene mer levende. Bilder kan også fortelle om hus slekten bodde i, klesstil, yrker osv.
Ikke kast gamle bilder, bruk heller tid på å finne ut hvem det er bilde av!

Så for å sikre meg gode bilder til oppgaven min (og til slektstreet) har jeg satt i sving familien. Min mormor har nå fordypet seg i gamle album, som nå ligger utover et helt rom i 2 etg. Og flere gode gullkorn er funnet.

Men andre er også satt i sving. Mormor har tatt kontakt med noen tantebarn som også sitter på gamle familiealbum, og disse er nå på vei. Så blir det å finne ut hvem alle disse menneskene er, for deretter å skanne bildene inn på data.

Jeg gleder meg :-)



mandag 13. februar 2012

Har vært på Statsarkivet i Bergen i dag. Der møtte jeg på en kilde som var ny for meg: Heimstavnsforklaringar! Dette finnes i arkivet til Politimesteren i Bergen.

Inneholder vanligvis opplysninger om hvor og når en person er født, hvem foreldrene er, om evt. ektefelle og barn, hvor de har bodde og alle steder hvor personen har arbeidet.

Hvorfor ble slikt notert? Heimstavnforklaring er et begrep som har vært sentralt i fattigpleien langt tilbake i tid. Kan defineres som det fattigdistrikt der en i nødstilfelle hadde rett på fattigstøtte. Så derfor var det viktig å vite hvor en person hadde heimstavn. Man måtte nemlig bo noen år på en plass for å få denne rettigheten.

Databasen er en avskrift for perioden 1854-1883 og finnes på Digitalarkivet. www.arkivverket.no

Men det viste seg at Kristiane og Johan kom til Bergen etter denne perioden, og dermed var de ikke å finne i denne kilden. Men nyttig å vite om for andre :-)

Skoleoppgave

For tiden er jeg opptatt med slektsforskning. Nærmere bestemt mine tipp-oldeforeldre Kristiane og Johan. Dette er min mormor sin mormor/morfar. Nå skal det skrives familiebiografi om disse. Dette er min skoleoppgave på Høyskolen i Volda. Veldig spennende og jeg gleder meg kjenner jeg :-)

Kristiane Mathilde Olsen

Johan Johannesen Wangen

Jeg kommer nok til å skrive litt mer om dette etterhvert.