lørdag 18. februar 2012

Folketellinger

Alle slektsforskere er glad i folketellinger. Og disse skal vi bruke når vi leter etter slekten. Her får man familiesammensetninger. Hvem bor sammen med hvem og hvordan er disse i slekt. Når er disse født, hvor, stilling osv. Men dette er et stillbilde på hvem som bodde på gården da tellingen ble foretatt. Slik at de som er i tjeneste på andre gårder, vil være ført opp der. Hvilke type informasjon som er med i de forskjellige tellingene varierer.


I dag var jeg på Statsarkivet i Bergen og brukte folketellingen 1875 for Førde. Dette året ble hele Norge telt.
Dette er fra gården Kvien i Førde. Her fant min tipp-oldemor Kristiane Mathilde sammen med sine foreldre (Ole Samuelsen og Oliane Kristiansdatter) og bror Salomon. Men jeg var så heldig at på samme gård bodde også Kristiane sin farfar og farmor: Kristian Larsen og Kristiane Eriksdatter.
Når jeg ser på navnetradisjonee her så er nok Kristiane Mathilde oppkalt etter sine besteforeldre.


Jeg brukte også folketellingene fra Bergen for 1912, 1917 og 1922. Dette er kommunale folketellinger.

I disse eksene finnes Bergen folketelling 1912


1912: Dette er kortet er på familien Johan Johannesen Wangen og hustru Kristiane Mathilde med barna: Johanne Marie, Olaf Kristian, Randi Margrethe (min oldemor) og Sigurd Johannes. Her får vi oppgitt fødselsdata, stilling og informasjon om når Johan og Kristiane flyttet til Bergen.
Dette året bor familien i Wulfsgaarden 1 på kvisten.

Tellingene 1917 og 1922 er satt opp på samme måte som 1912-tellingen. Men nå får jeg litt mer infomrasjon om leveforholdene: De bor fortsatt i samme gård på kvisten. De har 1 beboelsesrom og 1 kjøkken. Det er innlagt strøm men de dele bad med andre. Husleien er kr 10,- pr måned. I 1922 har  husleien steget til kr 13.50,- pr måned.


3 kommentarer:

 1. Gratulerer som blogger :-)

  Eg har lagt deg til i bloggrullen min på http://ingmarsblogg.blogspot.com/

  Mvh
  Ingmar

  SvarSlett
 2. http://beta.digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036708022205

  Her var det da flere feil?? Både datoer og navn (etternavn)
  Therese T. Dahle

  SvarSlett
 3. Joda her er det helt klart feil. Både på fornavn og fødselsdato. Når det gjelder etternavn så brukte de Johannessen først, før de tok Vangen.
  Men om det er feil i orginalkilden (folketelling 1910 i Bergen) eller en avskrift feil vet jeg ikke.

  Renathe Wågenes

  SvarSlett