onsdag 24. august 2016

Gamle bilder fra brukthandleren

Gamle bilder er spennende, men mangler dessverre ofte informasjon om hvem som er på bildet.
Brukthandler og antikvitetsbutikker har ofte stor mengder med gamle bilder for salg. Jeg jakter på de med navn.

En tur til Oslo ga meg to nye bilder; Ragnvald Riise og Pastor Johan Swärd.

Ragnvald Riise

Bildet av Ragnvald Riise er tatt i Bergen av fotograf Jacobsen. Med penn er det påført på baksiden; Ragnvald Riise, Svelgen, Bremanger. 


Ragnvald Oliver var født 16. september 1893 på gården Rise av gårdbruker Andreas Martinusen og hustru Pernille Rasmusdatter.
Ragnvald vokste opp på Riise og i 1900 hadde han 3 søsken; Marthin, Knut og Petra.

Ved folketellingen i 1910 bor Ragnvald på Sørbotten som tjenestegutt. 
Ragnvald drev landhandel i Svelgen, men denne gikk dessverre konkurs.  Ragnvald var også gårdbruker.
Ved Sørdalsvatn hadde Ragnvald en hytte som het «Risebu», denne ble brukt som skjulested under 2. verdenskrig.

Ragnvald må ha hatt stor interesse for fotografering. I fotosamlingen til Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, finnes flere hundre bilder som Ragnvald har tatt.

Ragnvald døde 11. februar 1967. Han hadde vært ute for å hente hjem noe tømmer. Da han ikke kom hjem på ettermiddagen, ble en leiteaksjon satt i gang.  Ragnvald ble funnet druknet etter at båten han brukt sank. Ragnvald ligger gravlagt på Midtgulen gravplass i Bremanger. Han etterlot seg ingen barn, men en søster i Svelgen og en nevø i Danmark.




 Johan Svärd


Bildet av pastor Johan Svärd er tatt i Constantinople av fotograf Sebah.
På baksiden av bildet står det at han var «sømandspræst 25 Decbr. 1869», trolig da i Konstantinopel hvor bildet er tatt.



Pastor Johan Swärd viste seg å være svensk og het Per Johan Svärd. Han var født 1. april 1845 i Styra, Östergötland. På begynnelsen av 1860-tallet gikk en religiøs vekkelse gjennom bygden og Svärd ble grepet av dette. Han gikk på misjonsinstituttet i Johanneslund og ble presteviet for misjonskallet i 1869. Han ble så sent til Konstantinopel som sjømannsprest på vegne av "Evangeliska fosterlandsstiftelsen". Her fungerte han som svensk-norsk og tysk legationspredikant.


Svärd giftet seg i 1872 med Selma Maria Thermaenius (1846-1908) og deres første barn; Ernest Joel Constantine ble født 1873 i Konstantinopel.

Etter oppholdet i Konstantinopel, reiste familien til Brooklyn i Amerika, hvor sønnene Edward Timothy ble født i 1874 og Evald Gustav Nathanael ble født i 1876. I Brooklyn opprettet han den "Evangeliske-lutherske Bethlehemsforsamling" hvor han ble pastor.  Denne forsamling slo seg sammen med Augustana synoden rundt 1877 og Svärd flyttet fra Brooklyn til Baltimore for å virke som sjømannsprest der. Datteren Lydia Sofia Christina ble født her i 1878.
Pga dårlig helse må Svärd slutte som sjømannsprest og trer så inn i Augustana synoden. Innenfor dette virket han som pastor og ble også en tid visepresident og ordinerte president. 

Ved folketellingene i 1880 og 1885 er familien bosatt i Vasa, Goodhue county i Minnesota. Her fikk de barna Eileen Mathilda i 1882, Erick Martin Paulus i 1884 og Ester Selma Paulina i 1888.

En kort periode på 1890-tallet var Svärd teolog doktor i Rock Island. Han virket i Augustana synoden frem til 1899, da han flyttet tilbake til Sverige.
Svärd på sine eldre dager


Svärd døde 14. oktober 1901 på Mora i Sverige og ligger gravlagt på Gamla kirkegården her. 
Etter at Svärd døde, flytter konen Selma Marie tilbake til USA. Hun reiser med båten "Hellig Olav" med avreise fra Kristiania den 26. juli 1907 og ankommer New York den 6. august 1907. Sammen med henne er sønnen Erik Martin.

Selma Maria døde 12. juli 1908 og ligger gravlagt på Vasa Lutheran kirkegård i Goodhue county, Minnesota. Her ligger også barna Elof, Edwin, Evald, Edward og Elin gravlagt. 




kilder: 
ancestry.com
Digitalarkivet
Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane
Find-a-grave


1 kommentar:

  1. Kristina.s.furberg@svenskakyrkan.se23. juli 2023 kl. 15:08

    Hej! Per Johan Swärd var min mormors farbror. Vad roligt att du har skrivit om honom här. PJ var den förste sjömansprästen som sändes ut från Sverige. Själv arbetar jag i svenska kyrkan I utlandet, nämligen i Norge. Hälsningar från Kristina Sandgren Furberg

    SvarSlett