fredag 16. august 2019

Eksamensvidnesbyrd ved Lærerindeprøve af høiere Grad

I Fana prestearkiv finnes det flere arkivesker som inneholder brev og dokumenter. Et av disse dokumentene er et eksamenspapir tilhørende Anna Helene Clementsen.



Anna Helene var født 1867 i Bergen som datter til bødkermester Clamer Nilsen Clementsen (f. 1833 Bergen) og hustru Karen Gurine Brynildsdatter (f. 1830 Bergen).

Ved folketellingen 1875 bodde Anna Helene i Korskirkesognet i Bergen sammen med sine foreldre og søskene Karl Gerhard og Haldor Olai.

Ved folketellingen 1885 er familien bosatt i Nordre Steinkjellersmug nr 6. Det står ingenting i folketellingen om at Anna Helene er skoleelv eller student, men hun må allerede nå være igang med sin lærerutdannelse.

Anna Helene sin "Eksamensvidnesbyrd" er datert Bergen 20 desember 1886. Det er en dyktig og vel opplært lærerinne som uteksamineres. Hun har høye karakterer i de fleste fag, og det presiseres at hun har meget god sangstemme og meget godt øre for musikk. Hennes dårligste karakter er 2.5 (mellom meget godt og godt) i tegning.

Anna Helene sitt karakterkort

Faren Clamer Clementsen dør i 1888.

Ved folketellingen 1891 er Anna Helene bosatt i familiens hjem sammen med moren Karen og broren Haldor Olai. Anna Helene jobber nå som lærerinne ved Hops fabrikkskole.

Hop fabrikkskole ble opprettet i 1880 for barn av arbeiderne på tekstilfabrikken på Hop. Skolen ble nedlagt i 1918. 

Dette var tidligere Hops fabrikkskolen

Til tross for at Anna Helene jobber på Hop, er hun bosatt i Bergen. Ved folketellingen 1900 er hun bosatt i Øvregaten. 

Anne Helene forble ugift hele livet sitt og døde av hjerteproblemer på Nevengården i 1922. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar