lørdag 10. april 2021

The Simpsons seriens norske opphav

Skaperen av The Simpsons heter Matt Groening. 

Navnet hans indikerer ikke umiddelbart at det skal være noe norsk forbindelse. 

I 2013 døde derimot Matt sin mor, Margaret Ruth født Wiggum. I dødsannonsen kan man lese at hun var datter av Matt og Ingeborg Wiggum, to emigranter som møttes ombord i emigrantbåten fra Norge. 

Margaret Ruth


Margaret var datter av emigrantene Mathias Wiggum og Ingeborg Vistnes. 

Mathias Wiggum ankom New York april 1909 med båten Mauretania. Han krysset Atlanteren sammen med sin eldre bror Gustav. De var begge på vei til Minnesota og oppga Sjoa som siste bosted. 

I 1910 holdes det en folketelling i USA. Her finner vi familien Wiggum bosatt i Saint Louis, Minnesota. Mathias (Matt) og Gustav (Gust) bor hos sin eldre bror Ole og hans familien. Matt jobber som "fireman".

1910


Brødrene Wiggum var født i Vågå i Oppland. Ved folketellingen 1891 finner vi familien bosatt på Rusten. Her ser vi at familien består av far Peder Kristensen Veggum, mor Mari Olsdatter og barna: Kristen, Ole, Anne, Gustav, Ragnhild og Matias. 

Matt (Mathias) ble gift med Ingeborg Vistnes.

Ingeborg Vistnes var født 1890  på Vistnes i Randaberg, Rogaland. Som historien sier, ankom Ingeborg New York i 1909 med båten Mauretania. Hun reiste i følg med Martha Vistnes og søsteren Rakel Vistnes. De var alle på vei til Custon, Illinois. Ingeborg var datter av Andreas Olsen og Rakel Jacobsdatter.

Ved folketellingen 1900 er Ingeborg bosatt på Viste med sin mor, enken Rakel Jakobsdatter. 


Livet i USA

Familien Wiggum er å finne i de forskjellige folketellingene.


Matt Wiggum deltok under første verdenskrig.


Matt Wiggum. World War 1, Registration cards 1917-1918

Matt P. Wiggum døde i 1969 og Ingeborg døde i 1982. De ligger gravlagt på Cypress Lawn Memorial Park, Everett, Snohomish county, Washington state. 

Margaret Ruth Wiggum var gift med Homer Philip Groening (1919-1996). Disse var foreldrene til Matt Groening, som skapte serien The Simpsons.


kilder
digitalarkivet.no
ancestry.com
geni
bildet er hentet fra IMDb https://www.imdb.com/title/tt0096697/?ref_=tt_mv_close


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar