fredag 6. september 2019

Passprotokoller fra Bergen politidistrikt


Passprotokoller en et registrer over utstedet pass. De må ikke forveksles med emigrasjonsprotokoller. 
Når det gjelder de transkriberte emigrantprotokollene som ligger søkbare på Digitalarkivet, har man stort sett registrert de som reiste til Amerika. I passprotokollene finner vi alle som fikk utsted pass helt uavhengig av hvor de skulle reise. 

Nå er 4 av 10 passprotokoller for Bergen blitt skannet og publisert på Digitalarkivet. Disse dekker perioden 1879-1913. 




Informasjonen som er tilgjengelig om personen er; yrke, navn, reisemål, alder, fødested, språk de snakker, vekst, hårfarge og øyenfarge. 

Ved en rask gjennomgang kan man se at det er ganske mange som reiser til Tyskland fra Bergen. Kanskje ikke så veldig overraskende, da Bergen tradisjonelt sett har hatt tette bånd til Tyskland via handel og slektskap. 

Det er ikke bare personer som er født på Vestlandet som har fått utstedt pass i Bergen. Her finnes personer fra store deler av Norge. 


Nikolajev
I året 1888 ser man at mange menn fra Bergen reiser til Nicolajeff. Dette må trolig være havnebyen Nikolajev i dagens Ukraina. De fleste er skibsbyggere eller skibstømmermann. Man kan anta at det har vært stort behov for kompetente båtbyggere og flere nordmenn har latt seg lokke til å prøve lykken i byen.


1 kommentar:

  1. Aha!! Da er vel sjansen stor for at jeg finner min oldemor Borgny sitt navn her, vil jeg tro...?
    Jeg mener hun var i Berlin i år 1900 (som 16-åring- uvisst av hvilken grunn hun var der), og hun dro til Usa 04. 11. 1904 (som 20-åring) for å besøke søsteren Klara Emilie Augusta.

    Oppdaget nettopp bloggen din. Men skal følge litt med fremover :) !


    Med vennlig hilsen

    Olav K.

    SvarSlett