tirsdag 17. september 2019

Passprotokoll for Bergen med utradisjonelt innhold

Heldigvis er det ikke så ofte man treffer på slik "kunst" i de gamle protokollene. Denne tegningen ble funnet i passprotokollen for Bergen for året 1829. 

Tegningen er trolig laget mange år etter at protokollen ble ført i pennen. Det er rød og svart maling som er brukt og teksten bak er tidvis helt uleselig. Dette er den eneste siden i boken som er ødelagt på denne måten, heldigvis. 

Foran i boken står det følgende tekst "Funden 1910 blandt Den Nationalscenes Rekvisiter (kaldtes eventyrbogen) udleveret Stadzportarkivet"

Hvordan den har havnet på Den Nasjonale scene vet man ikke, men heldigvis er boken blitt oppdaget av noen som har forstått dens verdig og fått den avlevert til Stadsportarkivet

Selve passprotokollen med denne tegningen, dekker årene 1825-1832. Bøkene for perioden før og etter denne boken, er ikke å finne ved Statsarkivet i Bergen. Kanskje de også har vært brukt i sin tid på Den Nasjonale scene?!
Man for bare håpe at man ikke har noen slektninger nevnt på denne siden. 

3 kommentarer:

  1. Ser man det . Jeg selv er relatert til Magnus Heinesøn Mel , søn til Hejne Joensen (Havreki) der forliste ved Færøerne med en Østindiafarer og Sagaen siger at en Kvinde fandt ham skyllet op på Sanden ned ved Stranden en tidlig morgen i Husevik på Færøerne. De blev venner og blev gift senere og fik sønnerne , den ene Jón Heinesøn der var Lagmand en periode på Færøerne og Magnus Heinesøn Mel senere i Norge da Hejne Joensen havde fået nok af Færøerne og hans kone var død en Juleaftens dag om Vinteren i hans favn . Hejne var den første Protestantiske Præsten der fungerede på Færøerne .

    SvarSlett
  2. Lidt til . Magnus Heinesøn Mel havde et Kaperbrev , der jeg mener var et Sørøver Tegn i brevet - Brevet var nok oprindeligt fra Holland . Magnus Heinesøn Kaperede dog nogle Skibe som gjorde ham temmelig rig .

    SvarSlett
  3. Magnus Heinesøn Mel endte sine dager på Bloggen i København hvor han blev Halshugget , forde han faldt i unåde for den daværende Regjering i Danmark Christopher Walkendorf der ikke kunne lide at han blev Rig af sine Kapringer og kalde Magnus som en mand " Der kun var fra Færøerne " ,men Magnus personlige ven en Norsk Advokat fik han renset og gravet op fra de Kriminelles Grave i København og lagt i viet Jord som der er frasagt om Magnus Heinesøns Skæbne .

    SvarSlett